KLOUB fyziologie a onemocnění

Každý zodpovědný majitel psa se stará o to, aby s ním jeho čtyřnohý parťák prožil co nejdelší a především kvalitní život. Pokud budeme dbát na zdraví psa, nejen že nám bude po boku co delší dobu, ale hlavně bude jeho život plnohodnotnější a tím i spokojenější

Pokud se nestaráme dobře o klouby našeho pejska, nadměrně jej zatěžujeme již od útlého věku, počínáme si nepřiměřeně k jeho fyziologickým schopnostem a možnostem a v neposlední řadě krmíme-li nekvalitně, zakládáme si (resp. svému svěřenci) na pěkný malér, který vede k trápení na obou stranách. Nehledě na finanční náklady, které jsou pak často nemalé a to jen proto, že jsme pravděpodobně podcenili prevenci.

PREVENCE JE ZÁKLAD ÚSPĚCHU. Díky prevenci se snažíme předejít komplikacím, které mohou vzniknout naším neodborným a laxním přístupem ke zvířeti.

Každý pes (jedinec) má jiné nároky na pohyb, stejně tak každá věková kategorie každého jednoho plemene představuje různé fyzické potřeby, na které je potřeba brát ohled.

Stavba kloubu:
Kloub v pravém slova smyslu je tvořen kloubní hlavicí, která zapadá do kloubní jamky. Povrch hlavice kosti v epifýze i pouzdra jsou pokryté hyalinní chrupavkou. Uvnitř je kloubní dutina, do které se produkuje synovie neboli kloubní tekutina. Jedná se o vazkou tekutinu, která ulehčuje pohyb celého kloubu. Ochranným prvkem kloubu je kloubní pouzdro, to je tvořeno tuhou vazivovou hmotou, na které je z vnitřní strany přilehlá vrstva synoviální membrány.
Synoviální membrána je opatřena tzv. klky, což jsou výběžky, které zvětšují povrch synoviální membrány a jsou zodpovědné za produkci kloubního mazu (synoviální tekutiny).
Kloubní maz – synoviální tekutina – je světle žlutá, čirá, viskózní tekutina, která má hlavní úlohu redukovat tření mezi kloubními plochami a zároveň vyživuje chrupavku. Kromě kyseliny hyaluronové obsahuje i lubricin (glykoprotein), nízkomolekulární proteiny, cukry, elektrolyty a enzymy. Sůl kyseliny hyaluronové má významnou roli v ochraně kloubní chrupavky a synoviální membrány před vznikem zánětlivých reakcí.

Obr. č. 1. – detail kloubu

Výživu kloubu zajišťují:

  1. Krevní cévy zásobující epifýzu (viz obr. č. 2)
  2. Synoviální tekutina – skrz mechanické zatěžování kloubu dochází k nasávání synoviální tekutiny hyalinní chrupavkou, která má houbovitou strukturu.

Z toho vyplývá, že adekvátní pohyb, který vytvoří přiměřené mechanické zatěžování kloubu, je důležitý pro výživu kloubní chrupavky a správnou funkci kloubu.

Obr. č. 2. – kost stehenní

Co ovlivňuje zdraví kloubu:

  1. Plemeno – velká a obří plemena vyvíjejí podstatně větší zátěž na klouby než plemena malá, jsou tak obecně o mnohem víc náchylnější ke vzniku onemocnění kloubů. U drobných plemen se nejčastěji setkáváme s luxací pately. U takových zvířat pozorujeme kulhání nebo chůzi po třech končetinách.
    U velkých plemen v důsledku vyšší váhy dochází k mnohem většímu tlaku na kloubní chrupavku, která se mnohem rychleji opotřebovává a vznikají různé deformace.
  2. Stáří – velmi významnou roli pro správnou funkci kloubu hraje věk zvířete. Nejrychlejší růst štěňat zaznamenáváme mezi 3. – 5. měsícem života, v tu dobu jsou nároky na výživu kloubu snad největší. Obecně klouby mladých jedinců mají rychlejší a snazší schopnost regenerace. Stářím vznikají v oblasti kloubu různé deformace, které doprovází často i zánět, který je jednak bolestivý a za druhé zpomaluje nebo úplně znemožňuje proces regenerace. Aby mohla regenerace kloubu proběhnout, je potřeba eliminovat zánět, který v kloubu probíhá.
  3. Hmotnost – jako v mnoha jiných případech opět můžeme krásně využít matematickou přímou úměru – čím větší je hmotnost psa, tím víc trpí klouby zatížením a tím spíš dojde ke vzniků deformací.
  4. Zranění – jakékoli zranění v oblasti kloubu může vyvolat samotný vznik jakékoli deformace, kloub tak „neklouže“ hladce v kloubní jamce, netvoří se dostatečné množství synovie (kloubní tekutina) a kloub tzv. „vysychá“ a nefunguje, jak má. V důsledku zranění může dojít ke vzniku zánětu, který opět vede k bolestivosti, která se projevuje kulháním. Samotný zánět ale nemusí značit dlouhodobý nebo trvalý defekt v pohybovém aparátu, je však potřeba k takovým stavům přistupovat s maximálním respektem.
  5. Výživa – hraje významnou roli už od štěněte. Nekvalitní a finančně méně náročná strava pro našeho parťáka může znamenat jisté odsouzení k nekomfortním stavům během pohybu zvířete od probuzení až do večerního ulehání. Je skutečně potřeba si dobře rozmyslet, co, jak a proč dáváme svému psovi.
    Obecně mám sama svoje vlastní pravidlo – o svého psa se starám buď stejně jako o sebe nebo líp. Pokud nemám peníze na kvalitní stravu, pokud nemám peníze na doplňky stravy, abych zajistila svému zvířeti potřebný přísun živin, energie a vitamínů, tak si jednoduše psa nepořídím. Jak bylo zmíněno výše, největší nároky kloubu na živiny a vitamíny se koncentrují spíše do toho mladšího nebo naopak staršího věku. U štěňat a mladších psů dochází k rychlému růstu a živiny ve stravě nemusí stačit požadavkům pro správný vývoj kloubu, proto je potřeba věnovat větší pozornost i kloubní výživě (viz Kloubní výživa). Naopak u starších jedinců dochází k deformacím a snazším deformacím a opotřebení kloubu.
  1. Fyzická (a jiná) zátěž – existuje více důvodů, proč si lidé pořizují psa. Někteří milují pohyb a nechtějí chodit běhat do lesa sami, jiní rádi leží na gauči a uvítají parťáka na celodenní koukání na filmy, jiný zase potřebuje hlídače na svůj statek. Nejen že je potřeba přemýšlet o vhodném plemeni pro námi vybraný důvod, ale musíme dbát i na to, že gaučový yorkshire je tak trochu „jiná sorta“ oproti takovému německému ovčáku, který v nejtužších mrazech i v neparnějším letním dni hlídá svoje teritorium před narušitely.
    Pes, který je celoročně venku, je vystaven mnohem větší zátěži na klouby, které trpí mrazem, vlhkem i tvrdým podkladem. Takovému zvířeti je potřeba poskytnout nejen patřičnou celkovou výživu v podobě multivitamínů, kloubní výživy, kvalitní stravy, ale především mechanickou ochranu před povětrnostními podmínkami a klimatickými vlivy.
    Pokud psa aktivně využíváme, ať už v oboru myslivosti, na horskou turistiku nebo canicross či jiný aktivní pohyb, opět je potřeba dbát na to, že každý kloub je více či méně zatěžován, což může mít při nesprávné výživě neblahé dopady.
    V této problematice je skutečně snazší řešit prevenci než důsledky nezodpovědného a lajdáckého jednání.
  2. Genetické predispozice – ať už chceme nebo ne, existuje celá řada onemocnění, u kterých sledujeme různé predispozice. To znamená, že výskyt takových onemocnění sledujeme mnohem častěji u určitého plemene. Každé plemeno má svá onemocnění, ke kterým je predisponováno.

Pro onemocnění kloubů je typická predispozice jakýchkoli velkých a obřích plemen: ovčák, dobrman, labradorský retriever, zlatý retriever, irský setr, dogy, atd… + všechna plemena fyzicky zatěžována stejně tak psi, kteří jsou celoročně venku.

Kloubní strašáci:

  1. Plovoucí podlaha každému psovi tak trochu klouže, což znamená maximální zatížení kloubů psem. Je jasné, že kvůli budoucímu štěňátku nezahájíme přestavbu celého domu, ale určitě je potřeba přizpůsobit naše zacházení s živým tvorem na takovém podkladu. Určitě se nijak nehoníme a hlavně (!!!) neházíme míčky ani jiné hračky. Pro štěňátka je plovoucí podlaha opravdu jako led v zimě. Mohou snadno nejen dospět až do úspěšné fraktury, ale úplně klidně mohou naše malá roztomilá štěňátka přijít k „neviditelnému“ úrazu, který nám bude odhalen až později a k našemu nemilému překvapení později už nebudeme toto neštěstí přisuzovat našemu nevhodnému chování, ale rovnou nesmyslně svedeme špatné klouby na genetiku (což je úplně nejjednodušší, co nezodpovědný majitel může udělat).
  2. Chůze a běh po ledu je taková zimní metamorfoza plovoucí podlahy.
  3. Házení míčků na kluzké podlaze je asi největší bolest pro člověka, který ví, jak trpí klouby psa při tomto pohybu
  4. Aportování do bezvědomí na zahradě, na louce a jinde v přírodě – „…tak tam to přeci neklouže ne?!“ by mohl někdo namítnout, ale bohužel je tento případ hned v závěsu za bodem číslo 3. Sice je skutečně pravdou, že luční kvítí nejspíš nebude klouzat tak jako plovoucí podlaha, ale vzrušení, adrenalin a endorfiny našeho mazlíčka zajistí takovou energii do běhu za aportem, že „stopka“ u dummy nebo míčku je zárukou enormního zatížení kolenního kloubu. Ideální na přetrhání kolenních vazů.
  5. Schody (!!!) – jeden by řekl, že to mělo být na prvním místě, ale já je nechala skoro jako „to nejlepší na konec“.
  6. Hmotnost psa (!!!) – již v předchozím textu jsem zmínila matematickou přímou úměru, která se týká výše hmotnosti psa a míry zatížení kloubu. Obecně tedy platí, že čím je pes těžší, tím větší předpoklady má k neblahým vlivům na klouby. Proto je víc než důležité dbát na správnou hmotnost. Ano, mají nádherné oči, když žebrají, ale opravdu jim přemíra potravy a především nevhodná strava ubližuje.
    A já to znám, mám jedno užebrané zvíře doma, a taky nemám tu sílu ji nic nedat – vyřešila jsem to mrkví (na malá kolečka a vystačí to na celou dobu, co jím já).
    Pro posouzení tělesné kondice zvířete slouží velmi dobře tzv. „BCS“ neboli Body Condition Score. Jedná se o několikabodovou stupnici, podle níž se zvíře zařadí do určitého stupně. 1 znamená kachexie – podvýživa, naopak 9 značí těžkou obezitu.

BCS se hodnotí podle několika parametrů:

  • Žebra – v ideálním případě (BCS 4-5) jsou žebra hmatná pod slabou vrstvou tuku, nikoli však přímo viditelná.
  • Páteř – tak jako u žeber je páteř hmatná pod slabou vrstvou tuku. Pokud žebra ani páteř nedokážeme nahmatat, jedná se o zvíře, které již řadíme spíše k vyšším stupňům BCS a je třeba věnovat pozornost redukci váhy.
  • Kořen ocasu
  • Pas – pokud se na psa díváme shora, měl by být viditelný vzor přesýpacích hodin.

Zdroj: https://blog.hpf.cz/post/175943855157/jak-poznat-nadvahu-psa-a-kocky

 

Kloubní výživa :
Glukosamin sulfát – nejpoužívanější látka v kloubní výživě. Je to zdroj Glukosaminu, látky přirozeně se vyskytující v kloubních chrupavkách. Glukosamin je v organizmu výchozí surovinou pro syntézu kyseliny hyaluronové obsažené v kloubním mazu a pro syntézu Proteoglykanů – základních stavebních kamenů chrupavky. Ty tvoří s kolagenem pevnou, ale pružnou hmotu chrupavky. Glukosamin sulfát společně s Chondroitin sulfátem zodpovídá za regeneraci kloubních chrupavek a tkání, tím i za zlepšení pohyblivosti zvířete.

Chondroitin sulfát – jde o polysacharid, který pozitivně ovlivňuje metabolickou rovnováhu chrupavek. Přispívá k udržení pružnosti a pohyblivosti kloubů. Podporuje také využití vápníku a fosforu v těle. V součinnosti s vitamínem C se výrazně zvyšuje jeho účinnost.

Arktický krill – významný zdroj vysoce stravitelných proteinů, vápníku a fosforu. Nejvíce je však ceněn jako zdroj Omega-3 nenasycených mastných kyselin. Dále je bohatým zdrojem: Chitinu – polysacharid obsažený v kutikule ( krunýři ) krillu. Je složený z molekul N-acetylglukosaminu, které jsou hlavní složkou mukopolysacharidů – glykosaminoglykanů, které se podílý na tvorbě mezibuněčné hmoty v pojivové tkáni – chrupavka, vazy, šlachy, aj. Hydrolytických enzymů: Fosfolipázy – štěpí fosfolipidy ( lipidy – tuky s obsahem fosforu ). Proteázy – štěpí proteiny ( bílkoviny ). Nukleázy – štěpí nukleové kyseliny ( DNA a RNA ) a Karbohydrázy – štěpí cukry. Karotenoidů – Kantaxantinu a Astaxanthinu – silná přírodní barviva a antioxidanty. Betakarotenu – provitamín vitamínu A, významný antioxidant a přírodní barvivo. Vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E, K

Hovězí kolagen – je bílkovina, která tvoří základní stavební hmotu pojivových tkání, tedy chrupavek, vaziva a šlach. Je velmi odolný v tahu, proto je důležitým prvkem pro zpevnění celého pohybového aparátu. Kolagen se vyskytuje také v kostech a kůži. Hydrolyzát kolagenu je oproti klasickému mnohonásobně využitelnější pro organizmus a má vysokou stravitelnost – až přes 95 %.

MSM – Methylsulfonylmethan – je zdrojem organické síry ( 34 % ) a nachází se ve všech typech kolagenních vláken. Je důležitý – nutný (!) pro správné začlenění kolagenu v chrupavkách.MSM se podílí také významnou měrou na omezení bolestivosti kloubů – pro psa jde o přirozené analgetikum. Má výrazné antioxidační a detoxikační účinky, čímž přispívá k odbourání poškozené tkáně i k potlačení bolesti – má protizánětlivý účinek. Příznivě též působí na vzhled kůže, srsti, a drápů. Jeho účinnost se také podstatně zvyšuje v kombinaci s vitamínem C.

Hydrolyzovaný Marine kolagen se řadí mezi kolageny typu I.Tento typ tvoří až 90% celkového množství kolagenu v organizmu. Díky jedinečnému složení a strukturě rybích kolagenových peptidů je tento rybí hydrolyzát pro organismus biologicky mnohem dostupnější. Vstřebává se totiž až 2x efektivněji, než kolagen hovězí nebo vepřový. Hydrolyzovaný mořský kolagen je vysoce účinná bílkovina, která se podílí na udržování i vzniku základní stavební hmoty pojivových tkání, tedy chrupavek, vaziva a šlach. Je velmi odolný v tahu, proto je důležitým prvkem pro zpevnění celého pohybového aparátu. Kolagen se vyskytuje také v kostech a kůži, ovlivňuje i kvalitu drápů a srsti.

Vitamín C ( kyselina L-ascorbová ) – významě podporuje stavební funkce v metabolizmu Chondroitin sulfátu a MSM. Podporuje tvorbu bílých krvinek, které mají velký význam v imunitě psa. Vitamín C má vysoký antioxidační účinek.

Novozélandská Zelená mušle – Slávka zelenoústá, se chová především pro potřeby potravinářského průmyslu ve velkých množstvích, ve speciálních slávkových odchovnách podél pobřeží N. Zélandu, kde jsou také jejich zpracovny. Nebo se vyváží do celého světa k dalšímu zpracování, např. do podoby sypkého extraktu GLM, který nabízíme.Tento extrakt obsahuje lyofilizovaná ( mrazem sušená ) a následně jemně mletá, vytříděná těla těchto mořských mlžů.
Moučka ze Zelených mušlí – GLM obsahuje vysoký podíl Glukosaminglykanů, nenasycených mastných kyselin, kyseliny křemičité, minerálních látek a stopových prvků. Tyto látky ve své kombinaci velmi významně podporují regeneraci a tvorbu chrupavek i vaziv a mají ověřené protizánětlivé účinky. Tím také podporují tvorbu sliznic trávicího ústrojí a stěn cév.

Zdroj: https://www.krmivahulin.cz/kloubni-vyziva-pro-psy